Powered By Blogger

29 Μαρ 2014

Ο Σιμιγδαλένιος, ένα παραδοσιακό παραμύθι

Αν θέλετε να διαβάσετε το παραμύθι του σιμιγδαλένιου στην παραδοσιακή του μορφή πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού:

http://www.snhell.gr/kids/content.asp?id=246&cat_id=11

27 Μαρ 2014

Πρόβες




Φωτογραφίες από τις πρώτες αναγνώσεις






Η υπόθεση του έργου

Μια βασιλοπούλα αρνείται να ερωτευτεί και στις πιέσεις του πατέρα της να παντρευτεί, αντιτάσσει ένα ανδρείκελο, ένα άβουλο όργανο που μόνη της πλάθει και που μπορεί απόλυτα να ελέγχει, τον Σιμιγδαλένιο. Μια άλλη όμως, βασιλοπούλα από ένα μακρινό βασίλειο κλέβει τον Σιμιγδαλένιο και αναγκάζει την πρώτη βασιλοπούλα να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησής του που φτάνει μέχρι τον ήλιο, το φεγγάρι και τα μακρινά αστέρια. Σ’ αυτή την περιπλάνηση, μέσα από μεγάλο πόνο και μοναξιά, η βασιλοπούλα γνωρίζει τον εαυτό της και καταλαβαίνει το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης που είναι η Αγάπη.

Σημείωμα του Συγγραφέα

Αν και μπορεί να φαίνετ’ έτσι, ο Σιμιγδαλένιος δεν είναι έργο μόνο παιδικό. Είν’ ένα παραμύθι που διαβάζεται με ανοιχτή καρδιά. Για μικρούς ή για μεγάλους; Ψευτοδίλημμα!
Ποιος μικρός θά ’χε ακούσει ένα παραμύθι, αν δεν του το ’λεγε κάποιος μεγάλος; Ποιος μεγάλος δεν χαίρεται διαβάζοντας ένα παραμύθι;
Ο Σιμιγδαλένιος είναι θέατρο. Φαντάζομαι το έργο με τρομερή ζωντάνια, συνεχή κίνηση, ζουμερά χρώματα, μουσική πολλή και πολλή έκφραση. Όχι επιδερμική επίδειξη· έκφραση. Ένα πραγματικό έργο συνόλου.
Ο Σιμιγδαλένιος, είν’ ένα στοίχημα: Με τον εαυτό μου. Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ μου, ούτε με τα παραμύθια ούτε με το τι μπορεί να δώσει ζωντανά στις μέρες μας η παράδοση από σκηνής. Ακόμα, δεν είχα επιχειρήσει ποτέ μου να γράψω έμμετρα και με ρίμα. Πίστευα πως όλ’ αυτά ανήκουνε στο παρελθόν. Φαίνεται πως δεν είν’ έτσι. Κάποια πράματα είναι πάντα εκεί· μέσα μας. Αρκεί να σκύψουμε και να τα δούμε. Αρκεί να σκάψουμε και να τα βρούμε.

26 Μαρ 2014

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος γεννήθηκε 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά, σκηνοθεσία, κλασική κιθάρα στην Αθήνα και κοινωνιολογία του δικαίου στο Παρίσι, τον κέρδισε όμως η λογοτεχνία και το θέατρο.Υπήρξε  ιδρυτής κα διευθύνων σύμβουλος της "Εταιρείας Φίλων Μουσικής Γιάννη Χρήστου", με σκοπό τη διάσωση και διάδοση του έργου του συνθέτη. Συνεργάστηκε με το μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από το 1991. Το λιμπρέτο του "Οι δαιμονισμένοι" έχει παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.


Ο Σιμιγδαλένιος. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2011. Σελ.: 95. ISBN: 978-960-05-1150-5 (1η έκδοση: 1993)

Ο Σιμιγδαλένιος: παραμύθι σε πέντε πράξεις. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2004. Σελ.: 95. ISBN: 960-05-0547-0 (1η έκδοση: 1993)

Οι στόχοι της ομάδας μας


Η ομάδα μας  έχει στόχο μέσω του θεάτρου, του χορού και της μουσικής να  καλλιεργήσει την αισθητική, να δώσει ευχαρίστηση, να ενθαρρύνει την αυτενέργεια και τη δημιουργικότητα  των μαθητών.
          Αυτή τη σχολική χρονιά, η θεατρική ομάδα θα ανεβάσει το έργο ο «Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου. Ο «Σιμιγδαλένιος» είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό παραμύθι για τη Δημιουργία, τη Ζωή, τον Έρωτα και την Αγάπη. Ο «Σιμιγδαλένιος» κάτω από τον μανδύα του παραμυθιού, κρύβει αιώνιες, πανανθρώπινες αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις. Και μιλά για τις αλήθειες αυτές με τέτοιο τρόπο, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Υπεύθυνες: Καπούτση Σύρμω, Κιτσάτη Μαρία, Κουκίου Ζαφειρία